Utrøna

Jens og Lena bilde

Foto: Aslak Molvær

Utrøna er et samarbeidsprosjekt mellom Lena Nymark og Jens Arne Molvær. Lena Nymark vant noen dager i studio da hun deltok på Momentiums konkurranse Musikkprisen 2014. Da Jens Arne Molvær kom og viste henne et kneppe tekster han hadde skrevet selv til gamle, kjente melodier, bestemte Lena Nymark seg for å bruke studiotiden til å forevige disse tekstene som Jens Arne Molvær hadde spart på. Dette resulterte i samarbeidsprosjektet «Utrøna» som er et album med gamle viser, og jazz-slagere sunget med norske tekster, der de fleste av tekstene er skrevet av Jens Arne Molvær. Der får du høre sanger som Smile av Charlie Chaplin, Youkali Tango, og September song av Kurt Weill. Noen av sangene har mere kjente tekster, som Monicas Vals og Kärleksvisa, der Lena Nymark har oversatt tekstene direkte til norsk sunnmørskdialekt. Selve navnet Utrøna kommer fra uttrykket som betegner den vinden som oppstår fra land og går utover mot havet. Ordet syntes de passer bra til det Sunnmørske uttrykket de har på platen, spesielt siden en av låtene heter «Fire Vinder».

Både Jens Arne Molvær og Lena Nymark kommer fra, og bor på øya Sula utenfor Ålesund. Jens Arne Molvær er mest kjent fra trad-jazz gruppen Ytre Suløen, mens Lena Nymark ga ut sin første solo-plate i 2014, men er også kjent fra blant annet gruppen Dinosau, og Terje Isungsets ice music. Begge kommer de fra korpsmiljøet på øya, der Jens Arne tidligere var klarinett-lærer for Lena som begynte som aspirant som ni-åring. Med tiden har de samarbeidet musikalsk opp til flere ganger, blant annet på Moldejazz sitt 50 årsjubileum der Sula Art Ensamble holdt konsert i Romsdalsmuseet. Ensemblet var en blanding av musikere som kommer fra Sula, som Brazz Brothers, Nils Petter Molvær, Hild Sofie Tafjord, Robert Post, Ytre Suløen og flere.

Denne gangen, har Lena Nymark på vokal og Jens Arne Molvær på klarinett og tenorsaksofon med seg musikerne Askjell Molvær på piano, Carlos Alberici på trommer og Lars Martin Vik på kontrabass.

Utrøna band bilde

Foto:Geir Bjørndalen Srisoi